Thursday, 19 April 2012

kumawaoo en.sayang..

terima kasih daun keladi!~ :)



buku ni terbang jauhh..dari bumi kenyalang..hinggap di tanah tumpah darahku.. :)

terima kasih en.sayang~ :)

nanti2 belikan lagi tau.. :)

muchooossss graciass.. ^_^


kek pelangi butter de Amina bakerylicious!

assalamualaikum pembaca saya yg comel n hensem2~..
dah seminggu cik amina duk umah..
cuti sem katakan..
mmg suka sangat2..
duk umah lama2..mmg dimanafaatkan sepenuhnya oleh cik amina..
dgn aktiviti makan..tidur n on9~..
sekian..haha...

2 hari lepas..
duk borak2 ngan ummi...
cik amina tersebutlah nak buat kek pelangi butter...
teruslah cik amina goggle lm itenet..
dan disebabkan kesungguhan yg melampau..
maka terjadilahhh kek pelangi butter tu~ :)
jom tgk resepi~~..

sbb dah ramai yg request nk resepi dgn cik amina dlm FB mahupon twitter ..
mmg cik amina kena rajinkan diri!!..

rupa kek pelangi butter tu~..

  masa ni tgh semangat sangat2 tgk benda alah ni musing2.. -kena pukul smpai kembang!-

 masa letak satu2 adunan ni lam bekas..amatlah messy~ haha.. mmg tangan tak seni..mmg messy la sikit.. but 1st trial..make me proud~ :)
  dalam microwave~ :) bake for 50 minute!!!~

  hasilnya~~ :) 
kek pelangi butter sy!~ :)



Bahan-bahan ( 1 biji kek )

  • 250 gm butter (1 buku butter tau)
  • 200 gm gula kastor
  • 4 biji telur gred A
  • 220 gm tepung naik sendiri( cari je kt kedai..ade)
  • 5 sudu besar air susu( susu segar ye sayang2 sekalian..dutch lady pon jadi lah)
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • sedikit pewarna merah, hijau, kuning dan biru

Cara-cara

  1. Gris acuan bulat . panaskan ketuhar 180c.
  2. Pukul mentega + gula dgn kelajuan sederhana hingga kembang dan putih.
  3. Perlahankan kelajuan dan masukkan telur sebiji2 dan pukul sebati.
  4. Masukkan tepung yang diayak sedikit2 sambil dikacau dan masukkan susu + esen vanila. Gaul rata.
  5. Bahagikan adunan kpd 4 bahagian, Warnakan merah, hijau, kuning dan biru.
  6. Ambil 1 senduk adunan kuning dan tompokkan di bhg tengah acuan. Kemudian ambik satu senduk adunan merah dan tompokan di atasnya, kemudian diikuti warna biru. Akhir sekali warna hijau ditompokkan di atas warna biru. Ulangi proses ini hingga habis.
  7. Goyangkan adunan supaya rata. Bakar 180c selama 50 minit jam

perhatian:
   1) ketuhar kena panaskan dulu b4 kita masukan kek..sbb nanti kek akan possibly akn jdi bantat lau ketuhar tak panas.. 

2) mentega+gula perlulah betol2 kembang.. :) lau xkembang...adunan jadi tak cantik dan bantat jugak~..



dah selesai janji cik amina kpd yg request resepi~ :)
next time..cik amina nk buat kek gulung plak.. :) 
my ummi request nk makan..
:)
sebelum cik amina balik kt shah alam..
cik amina berusaha akan buat~ nnti cik amina kongsikan resepi yeeepp..
*family request suh buat lagi ^_^*

selamat mencuba!!~ 
love..hug n kisses..