Friday, 28 September 2012

Segmen: Saya Nak Ramai Kawans Blog


assalamualaikum..
haritu..saya ni blogwalking..jejalan maya la katakan.. :)
then sy singgah kat blog blog si comel Ain (klik ajeee).. 
korang leh follow blog ain tau.. dia comel sangat.. :)
btw..
dia anjur segment tau..biasalah para2 blogger..
instinct nk mengikuti apa jua segment amatlah tinggi.. :P so...
ape lagi jom la join...
korang just buat pe yg saya buat ok.. :)

mula-mula..korang tepekkk (letak) banner nih.. 


then korang state brp jumlah yg follow blog korang sekarang..

blog NAJ yg cumil2 nih *perasaaannn* ade 94 org followerssssss..... *sayang sikit**.. :P

dan..saya telah mempollow belog ain.. *ain ckp xwajib..tapi saye pollowww jeee...sbb entry dia comel2 sdp dibacerrr*hihihi..

tu je syarat2nyeee..
sonang bukan??

ape lagi..nak naikkan traffic blog korang?? 
jom join segment ni.. syokkkkk...
bila bukak email..tengok berpuluh2 masuk komen.. kahkahkahkah...

jom main komen2 pasni.. :P

hug n kisses..
bui..bui...

Friday, 21 September 2012

cerita-cerita..kalkulator


sesungguhnya menjadi student business..mmg xlepas dari kira2.. :)
kadang2...keluar jmpe member...tunang tercomel pon..NAJ tersalah bawak kalkulator..
bukan ape..nak beli barang2...kira2 tu perlu..
NAJ mmg dikatakan amat cerewet bab2 beli barang2..whatever apa jenis barang la..
NAJ truly nak sesuatu barang tu..biar puas hati..
bukan nak ckap angin besar ke apa..
kalau kita beli benda mahal....

1) puas hati gila baban kan?
2) pakai pon sodap..
3) tahan lama..

lain kali nk beli plak..xbeli acap kali...xgitu kann????

ni lah NAJ cakap..bila dang haku taip satu entry..
mmg meraban entah hapo2..
nak cakap sal kalkulator jeeepp..
ni sampai terbelalak kat menda lain dah..hihihi..

ni bru trimester pertama pengajian di sem ni..
haha.. xsabarrrr nak konvo...tinggal 1 tahun je lagi.. :)

yg penting.. maybe.. NAJ imitate banyak perangai ummi NAJ.. :)
selagi xjumpa yg puas hati..selagi tu NAJ xkn beli..
lau benda tu NAJ xberkenan.. NAJ xkn pakai.. :)
erti kata lain..lau nk pakai..kena ikhlassss... :)


ikhlassss.. :)

salam jumaat semua..
bui bui.. 

Thursday, 20 September 2012

Ayam Grill Madu Hitam Chef Amina :)




assalamualaikum...
NAJ dah lama xupdate blog..dari hari ke hari..tertangguh2...
hehe..sebenarnya NAJ nk update blog sal resepi yg NAJ berkenan aritu..
NAJ balik trgnu..
dalam kepala mmg nak try buat resepi ni..
dan keinginan itu disuarakan kepada adik-adik NAJ..
mmg gerenti adik2 NAJ mmg tuntut janji!!!..
nak x nak..mmg terikat janji..kena lah buat...

resepi ni NAJ ubah sikit2...
tak tiru 100% dari resepi asal...sesungguhnya NAJ mmg suka menambah2 dalam masakan.. :)
NAJ letak je ikut suka tekak NAJ..
yg penting..kena selera tekak satu rumah NAJ.. :)
btw...ms tu..assistance tu mmg la ummi NAJ.. :)
Ummi NAJ mmg xharap NAJ duk sorang2 kt dapur..
sbb dia takut NAJ sepahkan dapur kottttt..hahaha..back to our story.. :)

ni adalah bahan2 yg NAJ buat.. :)


bahan2 tu...korang leh tgk sndiri yg atas tu..tu bahan2 majorrr dia.. :) request dr kawan fb,..dia suruh NAJ state ingredients yg NAJ guna.. orite dear... :)

- lemon (kulit lemon diparut, air perahan lemon sikit)
- kentang,carrot,tomato (kerat suka hati )
- bawang putih, halia
- madu,kicap pekat.kicap manis,ajinomoto,garam (kacau) 
- ayam (potong 4)


yg menda alah ni pulak...NAJ guna nak gantikan rosemarry kering..sebenarnya resepi asal..guna rosemary.. NAJ hanya guna ni..nk substitute dan nak beri kelainan pada masakan NAJ.. :)
NAJ tabur atas ayam masa nak grill ayam tuh...


final product.. :)

NAJ grill dalam microwave selama 45 minit... dibalut dengan aluminium foil.. :)
makan panas2 dgn nasi kosong pon jadi...:) sangat2 sedappp...
ni first time NAJ buat.. dan NAJ tersangat2 puas hati...

hihihi~~..
sekiannnnn disini.. :)

hug n kisses.. 
bui..bui...

Sunday, 9 September 2012

Zyraroxx: Follower Datang Bertubi-Tubi..



Nah amek..
entry pon cam gempakkk je..
tapi mmg gempak pon..especially kalau puteri-putera blogger yg rakus cm NAJ ni...
hehe..yg suka sangat berblogwalking.. :)

syok-syok berblogwalking ni..
NAJ jelajah blog kak ena..
kak ena ni slalu je bagi komen2 tiap2 entry yg NAJ buat..
mmg setia betol...mekasihhh..*buliss pikir nak bagi award nih..hihi*
harap2 leh jumpa face to face one day.. :)

back to the normal..
NAJ terlihat lahh satu segmen iaitu segmen 
Zyraroxx: Follower Datang Bertubi-Tubi..
di blog kak ena comel lotte ..
korang semua boleh terjah blog kak ena ye.. :)

meh jom2 kita memeriahkan segmen ni.. :)
nk join mudah aje... 
letak je banner kartun yg cumil ni...


then nyatakan brapa org follower yg korang ade skarang.. :)
omo...senang bukan? :)
sekarang.. NAJ ade 73 org follower...
mekasih2...
silent reader xtahu brapa org..haters lagi la xtahu..hihihi..

if berminat..bolehlahhh join tauuu.. :)
just klik disini...

orite??
bui..bui...

Menghitung Hari..


perbualan dalam kereta...
antara NAJ dan En.Tunang..

NAJ " saya dulu...lps STPM..dapat tawaran sambung belajar kat UMS..dalam bidang psychology..tapi ummi lak yang x bagi..sbb jauh.."

En.Tunang " Yela..lau ummi tak bagi..xde la pulak kita nak berjumpa kat UNIMAS ni..."

NAJ " Cantiknye aturan ALLAH kan bang?"

En.Tunang senyumm je.. :)

dalam senyuman tu pun.. En.Tunang x henti2 nasihatkan suruh NAJ belajar sungguh2..
Insyallah..
sbb En.Tunang tahu..NAJ amat bersungguh2 nak capai matlamat itu..
berkat doa Umi Abah..semua org..insyallah... :)

kpd En.Tunang..NAJ tnggu kepulangan En.Tunang tahun depan.. :)
NAJ selalu berdoa yg terbaik tuk kita..di dunia mahupun di akhirat...
1 sem je lagi.. :)
also...
we counting for that day... :)
Our Day.. :)

Mudah-mudahan..Allah permudahkan segala urusan kita...


hanya doa dapat NAJ titipkan.. :)
selamat terbang abg..
5 bulan lagi ... :')
panjang usia kita..kita jumpa lagi..gelak2 ketawa sama2 lagi..makan-makan sama2 lagi..window shopping sama2 lagi..

Bui..Bui... 
Saranghea..

Saturday, 8 September 2012

Jom Makan :)

Assalamualaikum...


Nasi Ayam Penyek Jawa Seksyen 7 Shah Alam..




Price:: ikut set..NAJ amik SET A --RM 9.50 (include air)
+ 0.50 sen sup..


sambal dia orite pedas..
bagi NAJ yg xtahan pedas..sememangnya sambalnya banyak yang lebih..
air jgn ckp lah.. mmg tiap kali mkn..tiap kali sedut air..last2 perut kembung,...
sape mau jawab? :)

overall NAJ berpuas hati dgn service kat sini..mknan pn best..
NAJ selalu order Nasi Empal Penyet...
yg mana empal tu merujuk kepada daging yg dah dicarik2..pastu dijadikan satu daging..
korang faham x? haha..
NAJ dalam berpantang makan ayam sekarang..
jadi nak makan ayam..nafsu kena tahan.. :)

kedai ni bersebelahan Giant Seksyen 7.. 
orite..later on...
NAJ update lagi tempat makan yg best2 ok...
orite..
bui bui..

Wordless Saturday :)




Assalamualaikum...





selalunya para blogger create hri rabu as Wordless Wednesday yang mana para blogger just ltk gmbar sahaja..pembaca yg akan explain sndiri or dlm erti kata lain..cuci2 mata..
so NAJ..
akan create Wordless Everyday bila2 masa yg NAJ suka..hihi..
so arini...
Wordless Saturday.
ok..
bui..bui... :)

Saturday, 1 September 2012

Seoul Garden

Assalamualaikum semua..
ni entry pertama di bulan september..
ada apa dgn bulan september??
mintak2 moga Allah luaskan rezeki kita,pnjgkan umur kita,lapangkan dada kita,permudahkan segalanya,..insyallah.. amin..

fuhh.. kalini entry agak dramatik sikit..
hahaha..kenapa dramatik??
sbb NAJ yg berdrama.. :)

ceritanya.. 
dah lama sebenarnya NAJ teringin sangat nk pergi mkn kt Seoul Garden.. :)
tgk blog member2 update sal mknan tu..terus NAJ ckp kat member2..termasuklah en.tunang skali..
sbb terlampau bnyk sangat mulut ni bersungut nak pergi makan kat situ..
akirnya en.tunang ikutlah kehendak jiwa ni.. 
Alhamdulillah..
makanan situ kena ngan selera NAJ..
NAJ mintak soup Kimchi.. :)
En.tunang suka sup sahaja.. yg lainnye dia ckp..xkena selera..
orite.. :)



Harga:: 2Adult -- RM84.00
Plus Tax:: RM98.00
**ade jgk la sen2 tuh...xingat dah**





dah mmg terasa nk makan sangat...main bayar tutup mata aje.. 
disebabkan byran boleh tahan..
En.tunang suruh saya makannnn apa aje ade kt situ...
semua jnis saya try.. :) 
jakun tak jakun lain cite.. yg penting..explore :P
saya mmg makannnn jeee kerjanya..
duduk  5 minit..makan2..lps tu jalan2 pegang pinggan...
en.tunang yg tukang fry semua benda yg saya amik..

kami berdua keluar dari kedai tu disaat kedai tu nak tutup dah..
hebat bukan? :)


en.tunang..


keluar dengan sengih2..
Alhamdulillah.. :)

tapi...dalam tersengih2 saya tu...
en.tunang tetiba mengeluarkan kata2 sebegini...
en.tunang "awak..abg nak cakap ni.."
saya " ape?"
en.tunang " ni the first and the last kita pergi kat situ ok?"
saya terus angguk lelaju2..

makna.. mmg xkena langsung dengan selera dia.. :)
sekian terima kasih...

psstt///:: tak kena ngan selera..tapi selera dia yang paling besar saya tgk masa makan tuhh.. :)