Friday, 30 September 2011

chef amina in d house!!

assalamualaikuummm...
selamat petang semua....
petang ni saya rajin sangat nak jadi blogwalking..
saya berjalan2 ke blog2 masakan..
seperti biasa..
saya kan suka makan..n suka mencuba resepi baru..

haha.,.ummi..
nanti kak long balik terengganu..
biar kak long take over dapur pulaksss..
memang rentunglah kan umahhh tu kan nnti..
hahaha.,.

wateva..
tadikan..asyik2 blogwalking..
saya terjumpa blog!!..
blog masakan..
waaaaa.... suka..suka..
terus saya terloncat2 cam ape..
meh2 sini..
sapa2 yang nak p kat blog ni boleh..~
saya attach sekali linknyerr~~

terusss saya amik bebanyak resepi..
terus..saya nk update belog saya lelaju..
teruss saya terasa cam saya nak buat..
terusss saya rasa cam angan2 je..
terussssss...
teruskan menuliss!!


nih..nih..nih...

saya suka resepi ni..
nyum2..





1) AYAM BUMBU BALI~

nama unikkan??



cara memasaknya begini kawan2 saya...

Bahan:
1/2 ekor ayam ~ dipotong kecil
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu teh serbuk kunyit
5 biji cili merah *
3 ulas bawang putih *
3 biji buah keras *
1/2 in halia *  ~  (*diblend)
100ml susu cair
100ml air
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar kicap manis
1 kpg asam keping
1 biji bawang besar ~ dipotong bulat
1 biji tomato ~ dipotong4
1 biji cili hijau ~ dipotong serong
garam
gula
minyak

Cara:
Gaul ayam dgn garam dan serbuk kunyit. Goreng 1/2 masak, angkat dan ketepikan.
Tumis bahan2 yg diblend hingga garing dan masukkan kicap pekat, kicap manis dan asam keping.
Masukkan juga susu cair dan air. Masak hingga mendidih dan masukkan ayam. Kacau.
Bila kuah hampir pekat, masukkan daun limau, garam dan sedikit gula. Kacau lagi.
Masukkan bawang besar, tomato dan cili hijau. Kacau sebati dan biarkan seketika.
Padamkan api dan sedia utk dihidangkan.


yang kedua..
2) PUDING TAUHU


cara-cara membuatnya begini~

Bahan:
utk puding:
1 paket agar2 serbuk@10gm sepaket
6 1/2 cawan air
1 1/2 sudu besar gula
1/2 cawan santan
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan susu cair
secubit garam
1 helai daun pandan

utk kuah:
1 tin laici
1 tin air (guna tin laici sebagai penyukat)
3 - 4 sudu besar gula

Cara:
utk buat puding:
Masak air bersama serbuk agar2 dan gula serta daun pandan hingga mendidih.
Masukkan santan, susu pekat, susu cair dan garam.
Masak lagi hingga hampir mendidih (keluar wap yg banyak) dan padamkan api. Biarkan hingga suam.
Tapiskan ke dalam sebuah bekas lain dan bolehlah dituangkan ke dalam acuan yg disukai.
Biarkan sejuk dan masukkan kedalam peti ais sehingga hendak dihidankan.

Utk kuah:
Asingkan laici ke dalam bekas berasingan dan siat2kan sedikit.
Masak air laici bersama 1 tin air dan gula hingga mendidih.
Biarkan sejuk
Masukkan ke dalam peti ais dan biarkan betul2 sejuk sebelum menghidang.

Cara menghidang:
Letakkan puding ke dalam sebuah mangkuk dan letakkan juga laici yg disiat tadi.
Tuangkan kuah dan puding sedia utk dimakan.

* puding ni boleh juga kalau nak dimakan dgn fruit coktail, cuma gantikan laici tu dgn fruit coktail ya.. bahan2 utk kuah tu yg lain2nya boleh guna sama cam dlm resipi.


hehehe...
selesai kopi n pasta~..
tapi kan...
nanti try tauu..
kalo saya kat rumah sekarang..
memang tahu resepi baru...laju2 je try nak cuba...

saya pn minat gila buat kek2..apa jua kek lah..
sekali tgk kek lain macam sikit..
teruss godek2 internet cari maklumat..
n try buat...

abah saya menjadi bahan ujikaji saya..
bukan ujikaji ape..ujikaji dalam mengetest masakan2...
cikgu BM saya..
sila jangan rotan saya..
ayat saya makin terbelit sekarang,,
setelah bergelumang dengan number sekarang..
kalkulator teman abadi saya sekarang..
haha~~

yang pasti..
saya masih ingat lagi..
kek oren saya dikritik hebat oleh en.sayang..
walhal..
orang lain makan siappppppp mintakkkk resepi lagi...~

memang en.saya seorang pentiru kesenian..
tak2..dia memang suka kutuk saya...
tak2..dia xde lidah kut..
tak2..sedap..tapi diaa xnk puji...huahhuahhuah!!!!
haha~~..

secara tuntasnya:: waloo belajar tinggi2...jangan lupa camne nk pegang senduk n kuali...
jangan nanti..smua tuu jadi khazanah je..
rugi tauuu..
kalo yg dah kawin:: rugi suami bayar hantaran mahal2..tapi alih2 makan kat kedai..
kalo yang tak kawin lagi:: cepat2 timba ilmu masakan laju2...nanti boleh pikat hati bakal mertua!!~cam saya!!! hahaha


oklah..
dah letih taip panjang2..
jari dah kemek2..haha~~
babai semua~~ 
muuaaahhh222~~
xoxoxoxoxo

mata..en.sayang..meggi...biri2~

salam..

saya nak tidur..
tapi..mata tak nak pejam..
tutup rapat2,,,
bebanyak bebiri dah saya kira..
 mata saya masih segar!..

apa salah saya?
saya nak tidur wahai mata~
esok saya ada kelas kul 8!~

en.sayang dah memekik..
memekik ke? dia x penah memekik kat saya mahupun tinggikan suara..mahupun marahkan saya..
fine..cukup puji en.sayang..
dia suruh2 saya tidur..

bunyinya cam nasihat ummi saya ketika saya di form 6..
yang berbunyi.. "tidurlah..esok ada kelas..kena bangun awal"
baiklah en.sayang~..

en.sayang sedang makan meggi sekarang ini..
dia mengadu sakit belakang kat saya..
katanya..badannya sekarang seperti orang bina badan..

saya pon tak tahu kenapa cerita en.sayang perlu terselit kalini..
sedangkan saya nk menceritakn tentang mata saya...????
apa mahu jadi ni??

saya pon tak tahu..
kenapa perlu saya menaip seskima ini?
ini semuanya salah en.sayang..
yeee..
salah dia..

sbb dia buat saya lapar..
aiii..
lapar pulak...

mata saya..
tidurlah..


oklah..
saya berusaha nk pejam mata saya rerapat yang semungkin sebolehnya..
kerana usaha tangga kejayaan..

ade jugakkkkk esok pergi ke kelas buat peta sendiri!!..
aww~~..

sebenarnya kan..
entry saya nk tulis ciput jee..

tapi saya tak tahu nak berhenti camne..
tgk..sekarang ni pn x bhenti!!...


tgk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!..
berhenti lahhhh~~~~~~







entry tergantung~..


Wednesday, 28 September 2011

PETER ANSWER~sesat oh sesat...

Assalamualaikum..
salam sejahtera semua..
malam ni saya nk update something yang mungkin ada yang dah tahu..
mungkin ada yg belum tahu..

alkisahnya camni..
masa saya nak solat isyak tadi kan..
mata saya terliar2 lah kan kat lappy housemate saya nih..
tengok2 housemate saya tengah bukak laman web PETER ANSWER..
saya pn tergerak hati lah nak tanya kan...

saya "Ara..apa peter answer nih?"
Ara "camne ey nk gtau..PETER ANSWER ni cam boleh baca apa yang tengah kita buat"
saya " contohnye??''
Ara " cam kawan Ara dlu..dia tanya Peter nih..hubungan dia ngan pakwe dia camne"
saya" abistu encik Peter ni cakap ape?"
Ara " dia cakap yang pakwe kawan Ara ade pompuan lain kat belakang dia..tapi betul.."
saya " humm..cam syirik jee.."
Ara " yela..sbb masa kita tanya soalan..kita kena PERCAYA kat Peter nih"
saya" meh akak try tanya satu soalan"

korang tauuu tak apa yg saya tanya soalan apee??
soalan yang terbakarr jugak laaa..
haha.,.

saya "Peter..please answer me..adakah saya akan bertunang tahun depan?"

agak2 korang laaa kan..ape peter jawab??
nak buat saya tergelakkk besar huahhuahhuah!!!..

PETER jawab " saya tak dapat fikir sekarang ni..sebab saya letih"

apa lagi...saya ngan Ara tergelak2..terguling2 cam nak mati~~

dengan itu..saya buat reasearch tentang PETER ANSWER nih..
saya sangat takut..
bila mengetahui..ada segelintir masyarakat MELAYU..
yang percaya pada menda alah ni..
bila percaya kuasa lain selain dripada ALLAH??
apa jadi??
fikir lah sendiri..

godek2 internet.. research pnyer research...
saya ada jumpa info tentang PETER ANSWER nih..
bulat2 saya copy info dari blog tu~~..
sbb info yang bergunaaa...
retisss u!!

 kawan2...jom baca...
korang tertipu ke tak tertipu..tu lain cerita..
yang penting..
jangan terjebak lam KEPERCAYAAN PETER ANSWER NIH!!~




Dikatakan Laman web yang sangat terkenal di seluruh dunia dalam meramal sesuatu perkara dengan betul dan tepat iaitu Laman web Peter Answers.Peter iaitu orang yang menjawab soalan dikatakan orang yang sangat berpengetahuan tentang orang yang mengajukan soalan kepadanya.

katakan ketika anda menanyakan soalan kepada Peter,anda memakai baju biru,kemudian anda menanyakan kepada Peter apa warna baju yang anda pakai,beliau akan menjawab jawapan biru dengan pantasnya kepada anda.

Terror bukan.Ikuti pula sesi wawancara Pejuang Kesenian Extreme bersama Peter:

Soalan Pembukaan
Maknanya dia faham Bahasa Melayu

Soalan Pertama:
Buat masa ni ok

Soalan Kedua:

Betul juga

Soalan Ketiga:

Persoalan

Soalan Keempat:

Soalan Kelima:

Soalan Keenam:

Hahaha

Korang semua dah kena tipu...

Sebenarnya laman web Peter Answers ni sememangnya direka khas untuk menipu rakan-rakan anda supaya mereka percaya yang virtual Tarot ataupun Physic reader ni memang wujud.
Caranya senang sahaja..Biar saya ajarkan anda untuk menipu..haha

Jika anda perasan kat ruangan Petition pasti berbunyi begini
"Peter,Please answers this following question:

Sebenarnya di ruangan Petition sememangnya disetkan dalam bahsa inggeris...Dan di situ juga anda akan menulis jawapannya..

Caranya ialah anda mesti penaip [.](Noktah) dahulu.,
kemudian huruf ' P ' akan terpampar di skrin diruangan Petition...

Kemudian anda terus menaip jawapan di ruangan Petition itu..Anda tidak perlu risau kerana jawapan yang anda tulis tidak akan dipamerkan di skrin sebaliknya apa yang tertulis ialah peter,please answers .................

Anda tekan ENTER

Kemudian akan beralih daripada Petition ke Answers,Anda buat-buat la tulis soalan walaupun dah tau jawapannya kat depan kawan2

Kemudian tekan ENTER

secara automatiknya jawapan yang anda tulis tadi akan terpapar di ruangan jawapan Peter.
Senang bukan...

Layarilah

http://www.peteranswers.com/

Macam
Selamat Mencuba




haaaa..tu diaaa..
bagi yang ada adik2 yang celik IT..
muda2 dah pandai klik komputer kan..
korang rajin2 lah ushar2 aperr yang diorang godek2 lam itenet tuh..
kut2 laa sbb percaya menda alah ni kan..
akidah terpesong sikit2..

mungkin nampak cam main2..
tapi kalo timbul kepercayaan?? haa.,.
bahaya ye kawan2..


okeyh..selesai entry malam ni..

nak study pulaks...
babai olls..

hug n kisses~~
xoxoxoxo..

Tuesday, 27 September 2011

bila beban dah abis..

salam kemanisan semua..
wah2...emosi baik malam ni..
segala-galanya manis ye cik amina..
 
tgk muka cm ala2 manis skitt~~ awww...
 

ALHAMDULILLAH~
azab public speaking dah lepas..
syukur..
dah buat yang terbaik..
next week lecturer cakap nak bagi markah..
moga2 semuanya berita gembiraa yee kawan2 blogger..

tahniah jugak buat student BOM yg dah lepas public speaking..
jelas terpancar muka kelegaan lepas present ye,,
alhamdulillah..
lps abis public speaking..terus turun beli eskerim WALLS laju2...
makan dgn sopan..
sebagai hadiah tuk diri sendiri!!! awww!!

pasni boleh fokus kat assigment n final exam dh nak dekat..
hehe.,.nak cite la skit kan...
detik2 yang mencabar kewajaan jiwa saya tadi kan..

lecturer..SIR MUSTAFFA..
masuk2 kelas...
dia tenung..dia tengok saya..
terasaaa cm dh xde tekak dh time 2...
bahana nk jadi calon pertama kan??
rasakan..

nasib baik..masa tu ada Alice yang banyak membantu..
bantu tampal kertas2 saya kat depan..
mekasih allice..
sayang kamo ketat2!!~..
masa tu saya rasa seperti xde kaki...
ketar jangan cakap..
bukan manusia lah kan lau tak neves kann...

tapi memang kentang lah..
apa yang saya cakap..xserupa..xsama LANGSUNG apa yang saya baca...
hameeekkk kauu..
apa yang terlintas kat kepala..cakap jeee~~
apa yang saya mencarut dlm omputiss pn sy tak tahu..
terasa mata jadi biruu jap..
omputisss u!!~haha

btw..mekasih family yg support..mekasih kawan2 yang banyak membantu..mekasih jugak kat En.Sayang yang cuba memperbaiki nada saya bercakap..mekasih jugak buat lecturer Mr.Mustaffa yg berjaya membuat saya berpeluh2 satu badan~~ :)

apa2pon..
BOM STUDENT!!..
ur rock!!~



bersama kawan2 dan lecturer~ :)
kat belakang tu..kertas2 saya yang alice tampal!~
mekasih copie sbb tolong cabutkan!! :)

ok..dat oll~~...
hug n kisses..
xoxoxo..

nak makan..lapar...
tp nk makan burger en.sayang buat~ :P


psstt:: 8 & 9 oktober...event besar~nantikan entry seterusnya!

Monday, 26 September 2011

oh cendawan comel!!

salam..
siyes saya sangat lapar!..
dengan saya rajinkan diri saya..
saya bancuh sup cendawan liar..
dalam cawan,.
dan dengan sopan..
saya minum deengan penuh adab..
walau saya sangat lapar..

jam menunjukan kul 2.30 pagi..
tadi kolling2 en.sayang,,
en.sayang cakap dia baru sudah makan nasi lemak..
pastuu..
dengan tak beremosi..
dia cakap..
dia nak makan steamboat lak kat satok,,,

pergggghhhh~~..
perut ngah lapar..
cakap2 lak sal makanan..
sure2 la kan kecur airliur kan..

tapi saya tetap sopan!!..
awww.,.

en.sayang langsung tak berhulu jantung..
bercakap2 mengenai makanan..
tika saya lapar..

apa boleh buat??
redha..

kalo korang tgk saya post cam merepek3 kan..
sure2 la hati n perasaan x berapa nk stabil..
mmg x stabil..
haha.,.


untuk kepuasan diri..
pagi2 buta ni..
saya snap2 gambar minuman cendawan liar saya tuu..
sedap lah!!..
mmg xde kerja lah~!!
grrr..



taraaaa!!!!



haha.,.feessstt of oll~~..
agak terkilan xdpt tunjuk cawan mickey mouse saya..tp x megapa..
hik2~

oh siyesss..
sekali minumm sup cendawan liar..
terasa diri ini berada di EROPAH..

dengan syarat..minum dengan mata terpejam okeyh,,,
pastu..
korang menari2 la sikit2..
nak sedapkan hati..
bayangkan sup cendawan tuu cam KFC ke..
grenti pas bukak mata tuuu.. senyumm jee~ :)

ni petua saya lahh...


dah2 merepek2..
meraban2,,malam dah larutt..


selamat malam semua!!

psstt:: tghari tadi saya berjalan2 kat SACC MALL,,saya jumpa yang saya berkenan...ckp kt en.sayang..
en.sayang x ckp lagi boleh ke x..
tapi en.sayang cakap..
"nanti abg tgk"..
hahaha.,.
malam ni boleh tidur ngan mulut tertutup~~
daaa..

mode= miss my family~..miss my en.sayang..

Saturday, 24 September 2011

Hantaran Mahal Status Pengantin??


 assalamualaikum wahai blogger kecayangan cayeee..
muuuaahh2~~
eyh2 perlukah??
perlu!!!

semalam kan..saya buat entry sal nikah gantung..
teruss berdozen2 chat yang saya terima sal entry tu..
yang berbunyi
"eyh2..engkau dh nak kawin kee?"
saya "dahtu?ko tak nak kawwin ke tanya aku camtu?"
hahaha~~

kawin awal ke..tunang awal ke..
terserah pada takdir ALLAH.. :)

malam ni..saya terajinkan mendiri saya..
terjumpa satu artikel,,
yang buat saya berfikir hebat!!
hope semua jugak berfikir hebat cam saya..

hidup mesti berfikir..
lau x..tulah yg membezakan kita dengan binatang~


jom luangkan masa..
baca~



SEBELAS dulang berbalas 15 termasuk jam tangan Tag Heuer, kasut Stuart Weitzman atau paling tidak telefon bimbit terkini Nokia. Dewan meraikan pengantin dihadiri 1,000 jemputan, manakala kompang bergema mengiring mempelai bak Raja naik takhta.

Ada pertunjukan slaid mengiring jamuan makanan. Bercerita mengenai pertemuan pertama mempelai, kelulusan si pengantin dan pekerjaannya. Paling lucu, disebut juga perkahwinan itu dilangsungkan dengan wang hantaran RM20,000.

Setuju atau tidak, itulah warna warni perkahwinan orang Melayu dewasa ini. Segala-galanya mengenai status dan memancing kekaguman tetamu kepada pengantin dan keluarga. Alasannya, berkahwin sekali saja dalam hidup. Justeru, segala-galanya mesti hebat walaupun selepas majlis, pengantin dihambat hutang keliling pinggang.

Dengan senario itu mana mungkin majlis perkahwinan boleh berlangsung dengan belanja RM10,000? Paling tidak RM50,000. Jadi sesuai benarlah hantaran si pengantin perempuan RM20,000, itu pun tidak cukup menampung belanja majlis. Jadi, isu mengapa hantaran tinggi melangit sebenarnya sudah lama terjawab. 


Pengarah Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya (UM), Prof Madya Datuk Dr Zainal Abidin Borhan, berkata wang hantaran yang mencecah puluhan ribu ringgit sebenarnya menggambarkan perubahan mentaliti dan status orang Melayu masa kini.

"Dulu kita tidak mendengar pun mengenai hantaran puluhan ribu. Paling tidak RM5,000, itu pun bukan semua. Kalau dalam satu kampung, ada anak dara yang jadi jururawat atau cikgu, hantarannya mesti lebih tinggi daripada anak dara yang kerja kampung.

"Hari ini pula keadaan itu berterusan. Apabila orang Melayu mencapai status yang lebih tinggi daripada kebiasaan, dia keluar dari kelompok biasa, dia berasakan nilai hantaran perlu mengikut kedudukannya itu," katanya. 


Ini ditambah dengan faktor persekitaran misalnya isu ekonomi atau isu wang hantaran setempat (di mana pengantin itu tinggal) dan sebagainya.

"Majlis perkahwinan orang Melayu dahulu menerusi kata sepakat. Mesyuarat di masjid atau dewan. Apa kekurangan tuan rumah ditampung. Ada yang sedekah gula, beras, daging atau ayam. Bila tiba hari kenduri masing-masing tolong menolong," katanya.

Senario itu katanya seakan tidak wujud lagi hari ini kecuali di kampung. Bagaimanapun, di kampung juga semangat gotong-royong tidak begitu kental. Urusan masak memasak ada kalanya sudah diserahkan kepada katerer.

Di pekan apatah lagi, tinggal berjiran pun saling tidak mengenali. Justeru, apabila hendak melangsungkan kenduri kahwin, tiada siapa yang boleh diharapkan untuk menyelesaikan semua urusan. Paling mudah, mengupah pengurus perkahwinan untuk memastikan kelancaran majlis. Dari urusan dewan lokasi majlis berlangsung, hinggalah urusan mak andam dan jurugambar.

"Sekarang ini segala perkara memerlukan wang. Kalau hendak kahwin, soalan yang pertama ditanya, ada duitkah? Ia kerana majlis perkahwinan hari ini semuanya pakai duit. Dari membuat jamuan hingga kepada hal kecil seperti buah tangan untuk tetamu, selain upah mak andam dan jurugambar," katanya.

Bagi pihak perempuan, sumber wang untuk mengelolakan majlis perkahwinan itu selain tabungan atau pinjaman adalah wang hantaran.

Prof Madya Zainal berkata, wang hantaran inilah yang menanggung hampir sebahagian perbelanjaan perkahwinan.

Beliau berkata, sebenarnya wang hantaran tidak dinyatakan dalam agama, ia hanya sebahagian daripada adat masyarakat Melayu.

Justeru, katanya walaupun ramai yang beranggapan mas kahwin lebih penting dan hantaran itu hanya menyusahkan, ia sukar sekali untuk dibuang daripada masyarakat.

"Dari satu segi, ia kelihatan unik. Bagi masyarakat barat, perkahwinan itu hanya membabitkan si lelaki dan perempuan. Jadi ada yang buat di pulau persendirian atau kahwin sesama mereka. Namun, bagi orang Melayu perkahwinan adalah urusan keluarga dan ia perlu diuar-uarkan. Namun, dalam meletak wang hantaran ia memerlukan pertimbangan dan permuafakatan," katanya.

Prof Madya Zainal berkata, pada akhirnya persoalan timbul apakah yang dimahukan daripada perkahwinan itu - inginkan anak hidup berbahagia atau mahu menunjukkan status dan menimbulkan kekaguman tetamu hingga perlu berhutang.

"Menghapuskan hantaran bukan mudah kerana ia soal adat. Di Pantai Timur, mungkin isu hantaran ini bukan isu besar kerana mungkin sudah diselaraskan sejak dulu apabila hantaran dimasukkan dalam mas kahwin," katanya.

Beliau berkata, dalam masyarakat Melayu, aspek adat boleh berubah atas dasar muafakat dan dalam hubungan menetapkan nilai hantaran, kedua-dua keluarga perlu berbincang.

"Dalam tempoh 30 hingga 50 tahun lalu, hantaran adalah soal kecil kerana kenduri kahwin yang diadakan mendapat bantuan seluruh penduduk kampung. Selain tenaga, penduduk kampung juga membantu mencukupkan apa yang kurang," katanya.

Katanya, pada masa sekarang ada persepsi baru mengenai hantaran, namun ia masih boleh diperbincangkan. Contoh, apabila pihak perempuan meletak harga, lelaki boleh berunding dan tawar menawar.

Dalam soal tawar menawar, ada juga ahli masyarakat yang tidak suka nilai hantaran itu ditawar kerana tindakan itu kata mereka seperti membeli ikan di pasar. Bagaimanapun, apabila tiba isu meletakkan nilai hantaran pula, mereka mendakwa tindakan itu diambil selepas mengambil kira kos kenaikan harga barang walaupun anak mereka boleh dianggap sebagai bahan komoditi.

Justeru, apa yang utama dalam isu hantaran yang tinggi ini ialah ia perlu dibincangkan secara terbuka kerana masalah itu bukan hanya membabitkan isu keluarga tertentu. Ini penting kerana jika nilai hantaran yang tinggi itu menjadi semakin tinggi mengikut pasaran semasa, ia boleh menyebabkan ramai lelaki dan perempuan bujang memilih untuk berkahwin pada usia lewat.




jom sesama kita tepuk dada..tanya hati!!~

nak bahagia..tapi hutang bertempek selepas kawin!! fikir..n fikir~~

salam kerinduan semua..



Friday, 23 September 2011

Nikah Gantung..(^_^)..

assalamualaikum..
malam ni satu saya nk kongsikan..
sesuatu penkongsian yang bermakna..
yang sedikit sebanyak dapat membuka minda kita semua..
mungkin sesetengah pembaca blog dah tahu..
dan ada jua yang belum tahu.. :)



tengok gambar ni..saya pasti..smua akan tersengih2..dan dalam hati sudah semestinya akan rasa inginkan semua ni kan..hihi~~ 
asal ayat cm skema ey??
aduh2..
tukar..

malam ni saya nak kongsi tentang NIKAH GANTUNG  atau dikenali sebagai KHITBAH..
jom saling berkongsi ilmu!!~~

Islam adalah agama yang penuh dengan rahmah dan berkah. Ia diutuskan oleh Allah swt Tuhan yang mencipta manusia bukan untuk menghalang atau menidakkan keperluan manusia seperti keinginan (nafsu) syahwah dan sebagainya tetapi Islam datang untuk membetulkan dan memandu manusia agar melunas keinginannya secara yang betul, benar dan baik.



Firman Allah swt yang bermaksud :
"Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu dan orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurnia-Nya kerana Allah swt Maha Luas rahmat dan kurnia-Nya lagi Maha Mengetahui." (Surah An-Nuur : Ayat 32)

ALLAH Maha Mengetahui.....


Perkahwinan yang digalakkan oleh Islam ini sewajarnya dipermudahkan prosesnya agar generasi muda negara tidak liar dan kemaruk nafsu lalu terjebak dalam kancah seks bebas (zina). Memudahkan prosesnya boleh dilakukan oleh pihak berwajib (kerajaan) seperti (sekadar menyebut beberapa contoh) :
  • Memberi peruntukan kepada pasangan muda yang ingin berkahwin
  • Memberi insentif sebagai galakan berkahwin
  • Mengurangkan karenah birokrasi yang menyulitkan
  • Kursus dan khidmat bimbingan perkahwinan secara percuma
  • Menganjurkan perkahwinan beramai-ramai yang menjimatkan
  • Mendidik masyarakat dengan budaya sederhana dalam majlis perkahwinan
  • Merendahkan hantaran perkahwinan







ntara kaedah mempermudahkan proses perkahwinan ini ialah Nikah Khitbah atau dalam bahasa mudah disebut oleh masyarakat kita sebagai Nikah Gantung. Nikah Khitbah adalah sama seperti nikah biasa mengikut hukum dan perundangan Islam yang mempunyai 5 rukunnya iaitu :
  • Suami
  • Isteri
  • Wali
  • Saksi
  • Aqad (Ijab Qabul)
Cuma bezanya ialah pasangan pengantin (suami isteri) tidak tinggal serumah dalam tempoh-tempoh tertentu kerana beberapa keadaan seperti (sekadar menyebut beberapa contoh) :
  • Masih menuntut di kolej atau universiti
  • Tidak mempunyai kemampuan menyewa rumah
  • Belum bersedia menanggung komitmen kehidupan berumahtangga


Justeru itu , buat tempoh tertentu pasangan suami isteri yang telah dinikahkan itu tinggal berasingan (atas persetujuan bersama kedua-dua pihak) dan barangkali tinggal bersama keluarga masing-masing sehinggalah mereka merasakan segala halangan di atas telah selesai dan mereka benar-benar bersedia mengharungi kehidupan berumahtangga yang besar tanggungjawabnya.


Kelebihan Nikah Gantung


Kelebihan Nikah Gantung ini ialah mereka adalah pasangan suami isteri yang sah mengikut hukum agama dan undang-undang negara. Andai dalam tempoh itu mereka bertemu, keluar makan, dating, study bersama bahkan kalau mereka terlanjur sekalipun mengadakan hubungan seks, maka apa yang mereka lakukan itu tidak salah atau tidak haram.

Andai berlaku kehamilan, maka pasangan itu tidak perlu panik terutama pihak gadis yang hamil kerana ia menghamilkan anaknya yang sah nasab (keturunan). Bahkan nanti mereka tidak perlu malu dan menjauhkan diri dari keluarga kerana keluarga pula akan menyambut kedatangan bayi itu dengan bangga dan bermaruah.



Penerimaan Masyarakat


Sebenarnya Nikah Khitbah ini pernah dilakukan dalam masyarakat Arab. Menurut amalan tersebut, sewaktu majlis pertunangan, ia dilangsungkan sekali dengan majlis aqad nikah (halflun nikah) tetapi mempelai tidak boleh tinggal sekali (serumah) sehingga berlangsungnya pula majlis perkahwinan (haflul Qiran). Terkadang tempoh itu (antara pertunangan dan perkahwinan) menjangkau tahun lamanya

.
Dalam masyarakat Melayu, amalan ini sebenarnya pernah diamalkan sebelum ini dengan nama Nikah Gantung. Ia pernah dikaji oleh beberapa Anthropologist seperti Paletz, Djamour dan Jones. Mereka mengistilahkan Nikah Gantung sebagai "Suspended Marriage Contract" iaitu satu fenomena sosial yang diamalkan oleh masyarakat Islam di Asia tenggara.




Perbahasan Hukum


Salah satu dalil yang digunakan oleh sebahagian para alim ulama' ialah Perkahwinan Rasulullah saw dengan Aishah rha. Menurut hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim, Rasulullah saw telah mengahwini Aishah ketika berumur 6 tahun dan hanya duduk serumah ketika Aishah berumur 9 tahun. Hadis ini menjadi dalil berlakunya aqad nikah, maka bukan menjadi kewajipan bagi mempelai untuk terus tinggal serumah terutama atas persetujuan kedua pihak untuk beberapa tempoh yang dipersetujui.


Apabila pasangan pengantin (nikah gantung) bersetuju untuk tinggal berasingan kerana beberapa perkara yang diambil kira seperti yang saya sebutkan di atas tadi, maka tidaklah berbangkit isu nafkah batin (jima'/bersetubuh). Apa yang timbul ialah perbahasan dari segi nafkah zahir (material) . Berkait perkara ini, kita mempunyai beberapa pandangan :

a] Mazhab Zahiri seperti yang dinyatakan oleh Ibn Hizam iaitu nafkah ini (nafkah zahir) wajib dengan berlakunya aqad, maka selepas sahaja aqad nikah, suami wajib memberi nafkah zahir kepada isterinya.

b] Pandangan jumhur ulama' iaitu nafkah zahir itu hanya wajib apabila isteri memenuhi syarat-syarat tertentu seperti isteri menyerahkan diri kepada suami (berpindah ke tempat suami), boleh melakukan istimta' (mengambil keseronokan) , jima'/bersetubuh , isteri tidak keluar rumah tanpa izin suami dan seumpamanya.



Nikah khitbah dapat disimpulkan bahawa ; bebanan nafkah itu tidak diwajibkan ke atas suami sekiranya kehidupan biasa suami isteri belum berlaku. Bagaimanapun sekiranya suami isteri tersebut keluar bersama, maka tiada halangan dari segi hukum syara' kerana mereka adalah suami isteri yang sah. Demikian juga andai berlaku kehamilan maka bayi itu sah dan mereka boleh menjalani kehidupan berkeluarga seperti biasa yang sah. Tidak perlulah mereka melarikan diri, buang bayi dan menggugurkan bayi atau membunuhnya

hehe..alhamdulillahh...
tersenyum2 saya masa buat entry ni..
sedar yang ISLAM ITU INDAH..
segala-galanya mudah..

tapi..
jangan disebabkan ISLAM ITU FLEXIBLE..
kita sebagai hambaNYA..
menyalahgunakan KEFLEXIBILITIAN itu.. :)






bila cincin disarungkan ke jari manis..bila lafaz sudah disebut.. 

salam kemanisan semua..
sebelum tidur..
baca doa..

:) 



Tuesday, 20 September 2011

semangat martial art punya pasal......

salam semua..
salam kemanjaan..salam kemesraan buat semua..
cewaaahh..
pepagi2 manja2..mesra2 kan..
haha..

ohh...sepatutnya entry ni dinaikkan semalam..
*mcm banner la plak kan*..
tapi kan..
semalam saya nk bukak lappy..
aduhhh...
rasa malas tambah lenguh2 gituuuuu...

haaaa..
orang lain msuk martial art jugak kan...
haha..,.
tapi tak la over cam saya kan..
dengan semangat saya pergi latihan dengan pakai selipar bunga matahari...
awwww...

latihan teakwando semalam..
mmg menyakitkan badan..menyengalkan segala sendi urat nadi yang ada..
hamik kauuu...

bayangkan lah..
semalam warming up mmg sesakk laaa napas2 yg hadooo..
betol2 buat saya berpeluh...
dlu masa muda2...masa lari pecut dlu tak rasa letih camni..
mmg betul2 longgar segala urat yang ada..
bagus jugak kan..
bangun pagi ni..
terasa cm boleh terbang!!~
awwwwww..


jom silau2 gambar yg sempat disnap semalam~~


ni adalah jurulatih teakwandooo saye.. haaa.. cm biasalah..
'sir' lah yg dipanggil..ehek2..
mmg taikoo lah.. ms ni gmbar disnap masa rehat 2 minit!!~..
letih2..
nak snap pn tangan ketar2 youuuu..


ni rakan2 teakwando saya..smuanya tali pinggang warna hitam...diorang gigih berlatih tuk tournament next week..hati mau kental... hope berjaya!!


masa ni sir mauu smua yang masuk tournament buat latihan 360 spin.. haaa..hamek kauuu... salah teknik..
boleh terkehel pinggang2..jangan cubaaa smua ni kaloo tak tahu teknik mauupon nak buat lagak ngeri...
bahaya..
taikoo boleh laa..


 haaa..masa ni smuanyeee yg pakai tali pinggang hitam tersengih2... kecut perut gak...sbb tinggi tuh..
mmg yg rendah cm saya nih...mmg pikir banyak kali la kaki mahu sampai..entah sampai ke tidak..haha..hanya masa mampu menentukan...



cam biasalah..tiap entry...kena ada jugak gambar muka saya..yang bersungguh berlatih..smpai bengkak2 tangan kan..haha...

smua yang menyertai tournament adalah lelaki..
dimaklumkan adalah semuaaaanya lelaki..*xcam ulang ayat atas ke?*..lantak!!!
hihi
UNISEL xhantar wakil perempuaan..


mungkin banyak faktor yang dipertimbangkan kenapa wakil wanita tak dihantar...
ada...tapi hanya pemerhati~~..

dalam islam sendiri pn..
lelaki adalah Ketua,,
jangan persoal kenapa lelaki perlu didahulukan dalam segala hal..
sbb tanggunjawab mereka besarrr...

hihi~~...

balik2 dari latihan semalam..
telefon ummi..
cakap tangan bengkak..
telefon en.sayang ngadu hal sama...
haaaaa...
dah abis ngaduuu..
letak telefonn dengan senyumaaaaann yang palinggggg panjang...

hahaha~~

semalam jugak...
waktu nak pejam mata..
en.sayang ngadu sakit tangan..lenguh2 tangan main badminton..
sapa suh x buat stretching dlu?? kan dh cari penyakit...

hehe~~..
saya sakit..en.sayang pn nak sakit jugak..
ewah2...
sungguh peniru en.syg..
yup..
en.syg seorang yang suka peniru segala hal tentang saya!!!...


bye semua...

...

psstt:: tangan still sakit..mmg cari penyakit...

salam syg smua..
XOXOXO..